SANITAS a susținut astăzi, în Parlamentul European, standardizarea și uniformizarea studiilor asistenților medicali absolvenți de studii medii sau superioare din România

0
26620

Uniunea Sindicală SANITAS București, reprezentată de domnul Viorel HUȘANU, a susținut astăzi, 09 octombrie 2018, în Parlamentul European, petiția depusă cu un an în urmă, privind nevoia de standardizare și uniformizare a studiilor pentru profesia de asistent medical generalist.

În urma dezbaterilor, comisia a apreciat ca pertinentă petiția, relevantă și rezolvabilă, hotărând ca Parlamentul European să trimită o scrisoare către Guvernul României pentru ca statul român să țină cont de principiul european ”la muncă egală, salariu egal” și să găsească soluții viabile în privința recunoșterii și echivalării competențelor profesionale dobândite anterior.

Dorim ca asistenților medicali care vor sa-și continue studiile să li se ofere posibilitatea echivalării competențelor profesionale într-o perioadă rezonabilă de timp, fără a fi obligați să parcurgă întregul proces de învățământ.

În pofida unei modificări recente a legislației românești care permite asistenților medicali cu studii postliceale să obțină o recunoaștere parțială și să își continue studiile la nivel superior, în practică, universitățile nu numai că ignoră complet aceste dispoziții, dar nu au nici capacitatea de a rezolva toate potențialele cereri de înscriere.

În consecință, astăzi, în România, sunt peste 100.000 de asistenți medicali cu studii medii care nu au posibilitatea reală să-și continue studiile, deși mulți își doresc acest lucru. Cu toate eforturile depuse de SANITAS pentru a rezolva această situație, autoritățile române nu au reușit să rezolve acest aspect.

Astăzi, în timpul ședinței, am fost plăcut surprinși să constatăm că europarlamentari din alte țări au apreciat demersul SANITAS, susținând că asistenții medicali din România sunt cetățeni europeni și trebuiesc tratați nediscriminatoriu, motiv pentru care au hotărât să mențină petiția deschisă și să inițieze un dialog cu Guvernul României pe acest subiect.

Biroul Operativ al USSB




LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *