Detaşarea personalului sanitar: Medicii vor, dar nu au cu ce.

0
1559

Personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale, în contextul epidemiei cu COVID-19, prin noua Ordonanţă Militară nr. 4 emisă duminică seară. Însă dacă deficitul de personal se poate rezolva prin ordonanţă militară, iar cadrele medicale fac sacrificii pentru a trata pacienţii infectaţi, actualul deficit acut de echipamente de protecţie este o problemă dureroasă, care aşteaptă soluţii urgente.  

Concret, întreg aparatul sanitar (medici, asistenți, personalul auxiliar, chimişti, biologi, farmacişti, terapeuţi) are obligaţia să accepte delegarea sau detaşarea la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă, iar dacă mutarea se face în alte localităţi, autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana, a precizat Raed Arafat.

Liderul SANITAS Bucureşti a precizat că personalul sanitar este pregătit să urmeze noile ordine şi că mulţi specialişti s-au oferit deja ca voluntari.  

„Noi nu vom dezerta şi vom merge acolo unde este nevoie de noi, cu delegare, detaşare sau voluntar”, arată Viorel Huşanu.

Ce cer în schimb cadrele sanitare? „Noi vrem să fim protejaţi. Personalul medical este deja stresat că lucrează mult şi alături de pacienţi cu COVID-19 şi uneori poartă doar mască sau uneori nici pe aceasta. Colegii de la DSP Bucureşti (Direcţia de Sănătate Publică-n.r.) m-au sunat să îmi ceară măşti. Orice echipamente de protecţie sunt bine-venite pentru că nu mai au deloc. Sunt 6 epidemiologi care fac anchetele epidemiologice în tot Bucureştiul şi sunt ajutaţi de salariaţii din DSP – 200 în total, dar nu fac faţă şi nu au materiale de protecţie”, explică Huşanu.

Momentan, criza este una materială. Personalul sanitar face deja eforturi, însă are nevoie de susţinere urgentă. „Oamenii îşi fac datoria, dar lipsa materialelor de protecţie este o mare problemă. Sunt speriaţi şi disperaţi. Eu caut de câteva zile hoteluri care să asigure cazarea personalului neinfectat care vine din provincie. Am mii de cereri de la personalul medical şi am obţinut doar un hotel, care deja este plin”, mai spune liderul SANITAS Bucureşti.

Acesta afirmă că a găsit restaurante care pot asigura un număr limitat de porţii de mâncare gratis, însă nu pot asigura transport, aşa că trebuie cineva care să asigure asta.  

„Trebuie să ne gândim să asigurăm cap-coadă un serviciu pentru personalul sanitar. Altfel, nu vom reuşi să îi ţinem în ţară”, a mai precizat Huşanu, care cere soluţii urgente pentru sprijinirea cadrelor medicale.

Ministerul Sănătăţii cunoaşte situaţia, însă întârzie să ofere răspunsuri, a mai spus sindicalistul.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *