Întâlnirile avute săptămâna aceasta de liderii SANITAS cu miniștrii sănătății, finanțelor, muncii și dialogului social au avut ca efect promisiunea guvernanților de creștere a salariilor tuturor categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială, cât și o reconstrucție a grilei de salarizare în așa fel încât să fie eliminate toate inechitățile din sistem.

Reuniți în ședința Consiliului Național, unde au fost prezenți miniștrii finanțelor și dialogului social, liderii Sanitas au decis să suspende acțiunile de protest și să aștepte până pe 26 septembrie atunci când guvernanți vor prezenta noile grile de salarizare discutate și vor publica în Monitorul Oficial Contractul Colectiv de Muncă propus de Sanitas.

La terminarea ședinței ministrul finanțelor a declarat următoarele: „S-au agreat mai multe lucruri, inclusiv o posibilă creștere salarială, într-o anvelopă salarială pe care am decis-o împreună. Acum aștept propuneri din partea SANITAS referitor la cine va beneficia de aceste creșteri salariale, dacă vorbim de un procent în plus, de o suma fixă pentru toată lumea. Urmează să se decidă în cadrul Consiliului Național al SANITAS”, a spus ministrul Finanțelor.

Ioana Petrescu a precizat că după ce va primi acest propuneri va fi elaborat un proiect de lege.

„De asemenea, există un proiect în lucru pe schimbarea legii salarizării, legea cadru, la care deja se lucrează de mai multe luni în urma discuțiilor cu SANITAS de acum câteva luni”, a mai spus Ioan Petrescu.

Suma ce ar putea fi folosită pentru mărirea salariilor într-o primă etapă este de 214 milioane lei, după estimările sindicaliştilor din Sănătate. De această sumă vor beneficia aproximativ 250.000 de angajaţi din sistem.

O altă majorare salarială ar putea veni după ce Guvernul va stabili noua grilă de salarizare. Nu se ştie în acest moment cu cât ar urma să crească atunci salariile şi pentru câţi angajaţi. Oricum, sindicaliştii de la SANITAS spun că vor fi atenţi la ceea ce va face Guvernul.

Dacă constatăm că în perioada următoare, până la data de 26 septembrie, guvernanții nu se țin de cuvânt, noi suntem pregătiți să ieșim în stradă și să continuăm activitățile noastre sindicale”, a spus Leonard Bărăscu.