Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, SANITAS București a inițiat campania umanitară ”PACIENT SALVAT DE ASISTENT”, prin care invită membrii săi să DONEZE SÂNGE la unitatea mobilă din incinta Spitalului Clinic Colțea, în data de 12 mai 2015, între orele 08:30 – 12:30.

Campania umanitară își propune să conștientizeze faptul că sănătatea pacientului depinde în foarte mare măsură și de devotamentul, profesionalismul și starea de spirit a asistentului medical. Cu acest prilej vrem să contribuim la acoperirea unei nevoi stringente din sistemul medical, și anume aceea a sângelui.

Donarea de sânge reprezintă o șansă la viață. 450 de mililitri de sânge pot salva până la trei vieți, iar cantitatea donată se reface ca volum în câteva ore.

Ziua de 12 mai a fost propusă ca ziua Internațională a Asistenului Medical în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, pe aceeași dată, se sărbătorește și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (1820), care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale și-a dedicat întreaga viață restructurării asistenței medicale acordată pacienților.