Uniunea Sindicală SANITAS București constată că, în România, nu este suficient să ai un cadru legislativ aprobat, ci trebuie să faci presiuni pentru ca acesta să se aplice. În consecință, am dublat eforturile noastre de determinare a factorilor instituționali să permită uniformizarea studiilor asistenților medicali prin prezentarea situației existente la Parlamentul European.

”Astăzi, 26 septembrie 2017,  am depus o petiție în Parlamentul European, prin care solicităm susținere în privința uniformizării studiilor asistenților medicali. Pentru a nu mai exista atâtea forme de pregătire și pentru a respecta principiul „La muncă egala, venituri egale”, în România ar trebui să existe, în viitor, o singură formă de pregătire pentru asistenții medicali!” a explicat domnul Viorel Hușanu, președinte al USSB.

Petiția depusă la Parlamentul European – Comisa pentru Petiții – a fost însoțită de un tabel cu semnăturile a peste 7000 de asistenți medicali, în majoritate angajați ai spitalelor de stat din București.

Domnul Europarlamentar Laurențiu Rebega, un foarte constant susținător al problemelor angajaților din sănătate, ne-a sprijinit și de data aceasta în demersurile noastre, în folosul profesiei de asistent medical.

”Astăzi am avut plăcerea să îi primesc în vizită la Parlamentul European pe reprezentanții Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti. Pe lângă discuțiile avute, aceștia mi-au prezentat o petiție cu privire la uniformizarea studiilor necesare pentru recunoașterea profesiei de asistent medical în Romania. Voi susține această petiție în calitatea mea de membru al Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European” a declarat domnul Laurențiu Rebega, membru în Parlamentul European, pe pagina sa personală de facebook.

Uniunea Sindicală SANITAS București a început, de câțiva ani, demersurile pentru instaurarea unei stări de normalitate în ceea ce privește pregătirea asistenților medicali, susținând ”EXISTENȚA UNEI SINGURE FORME DE PREGĂTIRE” pentru toată această categorie profesională.

În data de 26 septembrie 2016, acum fix un an de zile,  pe pagina oficială a organizației noastre postam: ”Astăzi am distribuit listele pentru semnături în toate spitalele bucureștene. Sub deviza „La muncă egală, salariul egal” am inițiat campania pentru „Uniformizarea studiilor asistenților medicali”.  Tot astăzi am avut întâlniri cu parlamentari care susțin demersul SANITAS.”

Situați actuală este una anormală: din 1990, pe fondul unei legislații în continuă modificare, s-au perpetuat mai multe anomalii în ceea ce privește formarea profesională și încadrarea în câmpul muncii a asistentului medical. În ultimii 27 de ani, profesioniștii care sunt angajați în sectorul public de sănătate și asistență socială au fost obligați să parcurgă mai multe forme de pregătire pentru a-și menține profesia la nivelul actual. În prezent sunt angajați asistenți medicali care au absolvit fie liceul sanitar, fie școala postliceală, fie studii universitare, în funcție de perioada în care s-au pregătit pentru această profesie.

Este adevărat că, după ani de presiuni din partea SANITAS și a organizațiilor profesionale ale asistenților medicali, în 2017 a fost modificat articolul 174, alin 6 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale pentru a permite recunoașterea parțială a studiilor postliceale sanitare și continuarea lor la nivel universitar, ÎNSĂ NICIO INSTITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT NU FACE ACEST LUCRU.

Noi, SANITAS, susținem că prin introducerea recunoașterii unei singure forme de învățământ și implicit a echivalării studiilor asistenților medicali, în viitor se poate rezolva situația a peste 100.000 de asistenți medicali, care la ora actuală sunt supuși unei discriminări datorită aplicării greșite a sistemului de salarizare.

Spre exemplificare, asistenții medicali care au făcut doar studii postliceale până în anul 2007, nu au parte de aceeași recunoaștere cu cei care au absolvit studii superioare, în ultimii 10 ani, deși atribuțiile lor la locul de muncă sunt aceleași. Mai mult, studiile postliceale ale acestora sunt recunoscute ca atare în alte state ale Uniunii Europene, iar personalul medical care lucrează, momentan, în aceste țări, trebuie recunoscut identic și în România.

#sanitasbucuresti
#haicăsepoate!
#împreună_suntem_mai_puternici