Ianuarie 2017

 • Guvernul Grindeanu este investit de Parlamentul României. Premierul promite ”o guvernare care urmărește, în primul rând, bunăstarea propriilor cetăţeni.” Pentru sănătate și asistență socială, programul de guvernare al PSD-ALDE anunță ”un buget de 6,4% din PIB, învestiții în infrastructură, debirocratizare, revizuirea sistemului de salarizare”.
 • Programul sună foarte promițător, însă apare un prim semnal de alarmă: revizuirea sistemului de salarizare anunțat poate să fie un avantaj sau, dimpotrivă. Deocamdată, noul guvern este ocupat cu instalarea în funcții și cu prezentarea publică a intențiilor.
 • 19 ianuarie – Sanitas discută cu ministrul Sănătății o serie de teme de actualitate pentru noi: corecțiile la Legea nr. 250/2016, începerea negocierilor CCM la nivel de sector de activitate, probleme de funcționare a instituțiilor publice din sistemul de sănătate și regulamentul de sporuri.

Februarie 2017

 • La Palatul Victoria se pune în discuție Regulamentul de sporuri acordate personalului din sănătate, valabil la acel moment. USSB, la fel ca celelalte organizații membre Sanitas, formulează propuneri pentru modificarea Regulamentului, pe care le înaintează Ministerului Sănătății.
 • 23 februarie – USSB participă la întâlnirea de la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătății și cel al Consultării Publice și Dialogului Social, în care sunt analizate solicitările SANITAS privind Regulamentul de sporuri acordate personalului din sănătate.
 • Reprezentanții Guvernului solicită propuneri de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările și completările ulterioare şi pentru modificarea unor acte normative. Scopul principal este ca personalul din sănătate și asistență socială să nu piardă nimic din drepturile câștigate în decembrie 2016 ci, dimpotrivă, să obțină resurse suplimentare.
 • USSB începe demersurile pentru aplicarea prevederii din Legea nr. 218/2016 care permite angajatorilor care acordă salariaţilor tichete de masă, să mărească valoarea acestor bonuri până la maximum 15 lei.

Martie 2017

 • 2 martie – are loc a XXIII-a Conferință a Uniunii Sindicale Sanitas București.
 • USSB obține ca tichetele de masă acordate salariaților din unitățile sanitare bucureștene aflate în subordinea ASSMB să aibă valoarea maximă de 15 lei.
 • Se constituie Comisia pentru medici și Comisia pentru asistență socială din cadrul Federației SANITAS, o inițiativă susținută încă de la început de USSB pentru a răspunde cât mai bine nevoilor membrilor noștri de sindicat care aparțin celor două categorii profesionale.
 • Încep negocierile cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pentru încheierea unui nou Contract colectiv de muncă. Inițial, discuțiile au plecat de la ideea de a prelungi fostul CCM printr-un act adițional, în condițiile în care Legea dialogului social permite acest lucru, pentru cel mult 12 luni. Între timp, au apărut diverse modificări ale legislației muncii, favorabile angajaților, ce trebuiau incluse în CCM. În aceste condiții, prelungirea vechiului contract colectiv de muncă nu-și mai avea sensul, astfel că USSB a solicitat negocierea unuia nou, în care puteau fi incluse articole suplimentare, în beneficiul angajaților din sănătate.
 • Guvernul avansează ideea unei noi legi a salarizării unitare a bugetarilor. Începe lupta pentru a câștiga venituri suplimentare pentru membrii noștri din sănătate și asistență socială. Dacă cei aflați la putere își respectă Programul de guvernare, se va putea vorbi, într-adevăr, de o creștere considerabilă. Dar experiența ne spune că drumul de la vorbe la fapte este lung…

Aprilie 2017

 • Colegii din Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă decid să constituie o nouă organizație sindicală SANITAS și să se afilieze la USSB.
 • PSD publică proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Constatăm că sunt multe neconcordanțe, omisiuni și neclarități care trebuie rezolvate. USSB și toate celelalte organizații membre analizăm aceste probleme, iar conducerea federației le sintetizează și le susține în fața reprezentanților Guvernului.
 • Au loc o serie de întâlniri între reprezentanții SANITAS și cei ai ministerelor cu responsabilități în definitivarea proiectului de lege a salarizării bugetare: Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Public, Ministerul Dialogului Social.

Mai 2017

 • USSB negociază cu diferiți operatori de turism tarife preferențiale pentru bilete de odihnă pe perioada verii, de care beneficiază membrii noștri de sindicat.
 • 11 mai – USSB participă la cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Anuale a OAMGMAMR, Filiala Municipiului București.
 • 12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical. Membrii USSB participă la mulțime de evenimente dedicate acestei sărbători – conferințe, spectacole, evenimente culturale.
 • Continuă dezbaterile și negocierile cu guvernanții pe textul Legii salarizării unitare. SANITAS este prezent la Comisia de Muncă din Camera Deputaților pentru a susține modificările la Legea salarizării bugetare. Avertizăm public că adoptarea legii salarizării în această formă va genera discriminări în sistemul de sănătate și asistență socială.

Iunie 2017

 • După mai mult de trei luni de negocieri cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, conducerea Uniunii Sanitas București a ajuns la o formă a Contractului Colectiv de Muncă agreată de ambele părți. Din păcate, semnarea și intrarea sa în vigoare sunt blocate de reclamația depusă de Sindicatul Hipocrat, care invocă nerespectarea procedurii de negociere. Din această cauză, 8000 de salariați din București nu pot beneficia de prevederile unui contract colectiv de muncă!
 • 13 iunie – SANITAS reușește amendarea OUG 99/2016, în favoarea angajaților din secțiile de oncologie, radioterapie și arși, ședința comună a Comisiei pentru muncă și protecție socială și Comisiei pentru buget din Camera Deputaților. Ne-a fost admis amendamentul conform căruia, ”pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în secţii/compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, hematologie oncologică și în secţii/ compartimente pentru arşi, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază aflat în plată”. S-a reparat astfel o nedreptate făcută colegilor noștri din specialitățile menționate mai sus, care aveau sporurile și alte drepturi salariale specifice calculate prin raportare la salariul din anul 2009.
 • Continuă întâlnirile Sanitas cu reprezentanții guvernamentali. Încercăm să obținem, prin negociere, cât mai mult pentru toți angajații din sănătate și asistență socială. Ministerul Muncii, principalul gestionar al acestui proiect de lege, este foarte rigid când vine vorba de modificări cerute de sindicate.

Iunie 2017

 • Au loc mai multe runde de discuții și negocieri cu reprezentanții Guvernului pe proiectul Legii salarizării bugetare.
 • 28 iunie – este promulgată Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. SANITAS continuă să semnaleze discrepanțele, omisiunile și discriminările pe care aceasta le instituie în sistemul de sănătate și asistență socială

Iulie 2017

 • Sanitas continuă să ceară guvernanților, prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție, să-și asume responsabilitatea și să corecteze omisiunile și discriminările instituite prin Legea 153/2017, în Sănătate și Asistență socială. Ne referim, în special la limitarea sporurilor la 30% din suma salariilor de bază, indemnizațiilor etc. pe ordonator principal de credite; omisiunea unor categorii profesionale de angajați ai sistemului de sănătate și asistență socială sau poziționarea acestora într-o ierarhie discriminatorie; excluderea personalului nemedical (tehnic, administrativ și de deservire) angajat în instituții sanitare și de asistență socială din grila de salarizare a sănătății și asistenței sociale.
 • 20 iulie – În urma discuțiilor USSB cu reprezentanții Primăriei Generale a Capitalei, toți angajații instituțiilor medicale din subordinea ASSMB primesc vouchere de vacanță începând cu luna august 2017. USSB caută soluții pentru ca și celelalte unități din Capitală, aflate în subordinea Ministerului Sănătății sau a primăriilor de sector, să beneficieze de acest drept.

August 2017

 • În contextul în care spațiul public este plin de informații contradictorii privind intenția guvernanților de a trece CAS și CASS în totalitate în sarcina angajaților, SANITAS cere autorităților să-și asume, printr-o declarație publică, efectele transferului contribuțiilor sociale.a a decis astăzi, 14 septembrie, programul acțiunilor de protest pentru perioada următoare, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială din România.
  În perioada 15 – 30 septembrie, toate organizațiile membre ale Federației SANITAS vor înainta memorii instituțiilor administrației publice centrale și locale, dar și instituțiilor internaționale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcționarea normală a sistemului de sănătate și asistență socială din România, precum și tratamentul inegal, discriminatoriu pe care l-au instituit actualii guvernanți în ceea ce privește salarizarea personalului din aceste domenii.
  În acelaşi timp, vom pune la dispoziţia membrilor noştri de sindicat o petiţie on-line care să ne ofere o imagine măsurabilă a gradului de nemulţumire din sistem.
  În zilele de 2, 4, și 6 octombrie, membrii SANITAS vor picheta ministerele răspunzătoare de inechitățile, omisiunile și discriminările Legii-cadru 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătății și al Finanțelor. În 19 octombrie, seria protestelor SANITAS va continua cu organizarea unui miting și a unui marș, urmând ca, ulterior, Consiliul Național să decidă asupra datei la care vom declanșa greva generală în sistemul sanitar.
  Principalele revendicări ale Federației SANITAS din România sunt:
  Eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților.
  2. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ.
  3. Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018.
  4. Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevazută de lege.
  5. Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
  Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat.
  In condițiile în care, de luni de zile, guvernanții au mimat interesul și au continuat să acționeze în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială, ultima soluție rămasă Federației este declanșarea programului de proteste.

Septembrie 2017

 • 14 septembrie – în ședința Consiliului Național al Federației Sanitas din România, USSB votează programul acțiunilor de protest, decis de comun acord, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială din România. Nu excludem declanșarea grevei generale în sistem.
 • 15 – 30 septembrie – așa cum s-a decis în Consiliul Național SANITAS, USSB înaintează memorii instituțiilor administrației publice locale, arătând care sunt principalele probleme ce împiedică funcționarea normală a sistemului de sănătate și asistență socială din România, precum și tratamentul inegal, discriminatoriu pe care l-au instituit actualii guvernanți în salarizarea personalului din aceste domenii.
 • 26 septembrie – USSB continuă demersurile pentru uniformizarea studiilor asistenților medicali, prin depunerea unei petiții la Parlamentul European de la Bruxelles, prin care cerem existența unei singure forme de pregătire pentru toată această categorie profesională. Ne sprijină în acest demers domnul Laurențiu Rebega, membru în Parlamentul European.

Octombrie 2017

 • 2 octombrie – USSB și celelalte organizații Sanitas din țară pichetează sediul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Pentru prima dată în 27 de ani, un minister ignoră total revendicările membrilor de sindicat; nici ministrul Muncii, nici un alt reprezentant oficial nu a dorit să răspundă întrebărilor angajaților din sănătate și asistență socială.
 • 4 octombrie – USSB participă la pichetarea Ministerului Sănătății, cerând rezolvarea problemelor din Sănătate și Asistență socială.
 • 6 octombrie – USSB pichetează, alături de colegii de federație, sediul Ministerului Finanțelor Publice. Sanitas cere ca transferul contribuțiilor sociale să nu anuleze creşterile de venituri promise prin Legea salarizării bugetare.
 • 19 octombrie – membrii USSB participă la mitingul și marșul Sanitas desfășurate în Piața George Enescu și în fața Palatului Victoria. Am fost acolo 10.000 de angajați din sănătate și asistență socială, din toată țara, să atragem atenția că drepturile noastre nu pot fi încălcate iar promisiunile Programului de guvernare trebuie ținute.
 • 23 octombrie – USSB reia procedura de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă ce va fi valabil la nivel de unități sanitare aflate în administrarea / subordinea A.S.S.M.B.
 • 26 octombrie – La ședința Consiliului Național al Federației SANITAS își anunță dorința de participare premierul Mihai Tudose, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog. Reprezentanții puterii ne anunță că argumentele repetate ale Sanitas i-au convins să reconsidere o serie de articole ale Legii-cadru nr 153/2017 și, în consecință, o vor amenda. Practic, am obținut tichetele de masă sub forma de norma de hrană acordată din 1 ianuarie 2018, acordarea de sporuri în ianuarie și februarie 2018, indiferent dacă se depășește plafonul de 30% stabilit de Legea 153/2017 și negocieri pentru un regulament de sporuri de la 1 martie 2018. De asemenea, noi SANITAS, am obținut pastrarea formei actuale de plată a gărzilor pentru medici!
 • 27 octombrie – USSB primește documentul oficial de înregistrare al petiției privind uniformizarea studiilor asistenților medicali, depusă la Parlamentul European. În perioada următoare vom fi chemați să ne susținem cauza la Bruxelles.

Noiembrie 2017

 • USSB continuă negocierile pentru semnarea noului Contract colectiv de muncă pentru unitățile sanitare aflate în administrarea / subordinea A.S.S.M.B.
 • USSB participă la negocierile SANITAS cu reprezentanții guvernului pentru modificarea și completarea Legii – cadru nr. 153/2017. Obiectivul principal este ca nici unui angajat din Sănătate și Asistență socială să nu-i fie afectat venitul net, de la 1 ianuarie 2018.

Decembrie 2017

 • USSB finalizează negocierile și semnaază noul Contract colectiv de muncă pentru unitățile sanitare aflate în administrarea / subordinea A.S.S.M.B. și a Ministerului Sănătății.

#sanitasbucurești
#împreună_suntem_mai_puternici