x_02

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a semnat, luni, un acord de parteneriat cu Federaţia Sanitas, document care fusese asumat şi de fostul ministru al Sănătăţii, prin care se angajează să ia măsuri pentru o salarizare corectă, pentru condiţii mai bune de lucru, dar şi pentru pacienţi.

Prin acordul de parteneriat, sindicaliştii Federaţiei Sanitas i-au cerut noului ministru al Sănătăţii să îşi ia angajamentul că va face demersurile necesare pentru a creşte veniturile angajaţilor din acest domeniu, pentru a le asigura condiţii mai bune la locul de muncă, dar şi condiţii mai bune pentru pacienţi.

Prin acest acord cerem lucruri pe care orice sindicat le cere: condiţii mai bune în spitale, salarizare corectă şi să nu mai avem manageri de spital care nu au nicio legătură cu spitalul. Este momentul să nu mai fim traşi în piept, ca anul trecut. Pe lângă acord şi anexă, mai dorim comisii mixte, formate din responsabili din Ministerul Sănătăţii şi din Sanitas şi întâlniri periodice”, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, în cadrul Consiliului Naţional al federaţiei.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că problemele complexe ale membrilor Federaţiei Sanitas nu trebuie ignorate, precizând că sunt oameni cu salarii foarte mici, care depun o muncă foarte grea şi nerecunoscută la valoarea reală.

„Nu pot să fac promisiuni, şi nu le-am făcut nici lor promisiuni de care nu ştiu că pot să mă ţin”, a spus Bănicioiu.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Sanitas Iaşi l-au avertizat pe ministru că în 12 mai, de Ziua asistentului medical, sindicaliştii ieşeni vor veni la Bucureşti pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

„Până pe 12 mai, eu mă duc până la Iaşi. Cred că acolo sunt multe probleme, dincolo de problema salarială”, le-a spus Bănicioiu sindicaliştilor ieşeni.

Ministrul a precizat că susţine deblocarea posturilor din sănătate, precizând că lucrează la un memorandum pe care îl va propune Guvernului.

„Însă toate aceste lucruri trebuie făcute în limita posibilităţilor pe care le avem. Mai grav de atât mi se pare faptul semnalat că şi posturile deblocate până acum au fost ocupate cum nu trebuie”, a mai spus ministrul.

Marius Sepi a spus că trebuie găsite soluţii şi pentru oprirea exodului medicilor şi asistenţilor medicali. El a precizat că prin acordul încheiat cu noul ministru se doreşte obţinerea unor garanţii foarte clare că dialogul va continua în aşa fel încât solicitările Federaţiei Sanitas să poată fi rezolvate.