Ministrul Sănătății, domnul Patriciu Achimaș-Cadariu, pune accent pe educația pentru sănătate.

Acesta a declarat că o prioritate a ministerului pe care îl conduce ține de o schimbare de filosofie, de o nouă optică în domeniu, prin care să se pună un accent mai mare pe educația potențialului pacient, de la cele mai fragede vârste.

”Ceea ce construim, construim gândindu-ne pe termen lung. Nu reinventăm lucrurile, ne-am fixat niște priorități, ne dorim să avem o populație sănătoasă și care să se prezinte din vreme la medic, astfel încât bolile să fie depistate în stadii incipiente, să putem identifica la timp bolile asimptomatice.

În mod evident, n-o să putem acoperi toată patologia și în mod evident nu vom schimba sistemul de educație peste noapte.
Dar îl gândim ca un pachet integrat și ne-am dori să putem construi curricula în acest an pentru a lăsa o direcție foarte clară pentru anii care vin, iar această curriculă să fie integrată între cei tineri și foarte tineri, copii preșcolari, care vor fi și vectori ai schimbării până la urmă, deoarece cu siguranță vor discuta în familii.

În același timp, e vorba și de adulți, de medici, fiindcă trăim într-o epocă a medicinei centrate pe pacient. Pacientul trebuie să fie informat și înainte de a se prezenta la medic, să fie corect informat despre ce se întâmplă cu propria lui persoană, astfel încât în momentul consultului să existe o interfață corect pregătită prin educația aceasta încă de pe băncile școlii. În același timp, medicul trebuie să poată prelua un potențial pacient ca pe o persoană care este implicată în decizii și nu căreia i se impun anumite lucruri”, a afirmat Patriciu Achimaș.

Ministrul a subliniat că pentru a realiza aceste lucruri este nevoie de timp și de răbdare.

”Aș vrea să precizăm că e vorba de un mandat de ministru foarte clar definit în timp și spațiu. E vorba de un an, în care în mod evident ar trebui să putem explica faptul că lipsa răbdării e una dintre cauzele care ne poate duce în greșeli. Pe de altă parte, nu avem cum și nici de ce să fim responsabili pentru tot ce s-a distrus în 25 de ani și un an nu este un răstimp în care să vezi rezultate decât dacă te încăpățânezi să tai panglici, lucru pe care chiar nu dorim să-l facem. Suntem un guvern de oameni normali și responsabili”, a menționat ministrul Sănătății.

În privința pachetului de educație pentru sănătate, Patriciu Achimaș a adăugat că urmează să fie semnat și un protocol cu Ministerul Educației Naționale. De asemenea, vor fi programe de popularizare în masă a informațiilor privind educația pentru sănătate, precum și programe de educație continuă pentru personalul medical.