„Un medic de la Floreasca ajunge sa faca o garda la doua zile. Plasticienilor si neurochirurgilor le este imposibil sa reziste la ”N” operatii in doua zile si sa fie si lucizi.” a declarat pentru Stirile PROTV, domnul Viorel Husanu, presedinte al Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a negociat toate aceste schimbari cu sindicatele din sanatate, dar in conditiile unei lipse cronice de personal se poate ajunge la situatii limita si chiar blocaje in anumite sectii.

In spitale lucreza jumatate din personalul medical necesar. Situatia medicilor care fac garzi suplimentare in fiecare luna, fara a fi platiti, este cunoscuta de multa vreme, insa primele masuri se vor lua de la 01 august 2016. Ministerul Sanatatii elimina obligativitatea garzilor, iar cele lucrate vor fi considerate vechime in munca.

Tot de astazi, medicii vor incheia doua contracte de munca: unul va fi pentru 20 de ore de garda obligatorie, platite dupa grila noua de salarizare, iar altul pentru garzi suplimentare, platite la valoarea salariului din 2009.

Daca nu vor semna al doilea contract de munca individual, dupa ce si-au acoperit cele 20 de ore de garda suplimentara, medicii ar putea refuza sa mai vina in garda. Asistentele si infirmierele care ating norma de lucru inainte de finalul lunii nu vor putea fi obligate sa vina la ore suplimentare. Asadar, personalul medical poate bloca sistemul sanitar fara a intra in greva.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: „As vrea sa asigur pe toata lumea ca facem tot ce se poate, in limitarile actuale, pentru a imbunatati lucrurile in sistemul sanitar.”

Discutiile dintre sindicatele din sanatate si minister vor fi reluate saptamana aceasta.

#sanitasbucuresti