Am intrat în posesia draftului de modificare a OMS 870/2004 privind aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sistemul sanitar și constatăm incompetența celor care, temporar ne conduc.

”Tehnocrații” au avut destul timp să lucreze la acest act normativ, însă varianta oferită astăzi spre consultare sindicatelor, se dovedește a fi un fiasco total.

În loc să se țină cont de realitățile sistemului public de sănătate, de lipsa personalului,  de volumul mare de muncă și a condițiilor precare de lucru, decidenții actuali nu fac decât să tulbure și mai mult sistemul public în dorința (bănuim noi) de a privatiza ceea ce a mai rămas din sistemul sanitar.

Cineva are interese ascunse, nu degeaba în ultima vreme ies la iveală în spațiul public doar cazuri regretabile din spitalele de stat, cu toate că în aceste spitale se rezolvă toate cazurile care nu pot fi ”pansate” în privat.

Avem câteva zile în care vrem să ne consultăm cu dv., membrii noștri de sindicat, asupra draftului mai sus menționat. Așa cum am arătat, la prima vedere, aceste propuneri de modificare a OMS 870/2004 sunt inacceptabile.

Vă subliniem câteva articole la care să reflectați, precum:
– art. 3 alin 1 unde se face referire la persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare;
– art.5 ^1 până la 5^6 unde ba se spune că după o gardă medicul beneficiază de repaus 24 de ore, ba că pot renunța ori că în acele 24 de ore nu pot desfășura activitate în domeniul sănătății;
– art. 12 care face referire la farmaciile cu circuit închis;
– art. 15 care interzice asistenților șefi să lucreze în ture și apoi ne întrebăm de ce unii dintre ei refuză postul de asistent șef etc.

Anexăm spre consultare întreg proiectul de modificare a OMS 870/2004 și așteptăm sugestiile dv. la adresa noastră de e-mail: [email protected]

Proiect OMS 870/2004 poate fi consultat aici:

Viorel Hușanu, președinte Sanitas București